Vademecum wina

Słynące z wina Włochy zawdzięczają swą reputację nie tylko temu, że produkuje się tu i eksportuje więcej wina niż w jakimkolwiek innym kraju, ale także ogromnej różnorodności gatunków, występujących niemal w każdym możliwym kolorze, smaku i stylu.

Włoscy producenci należą do czołówki światowego winiarstwa, stale doskonaląc stosowane technologie, i wszędzie, tak na północy, jak i na południu kraju, tworząc wina, którym nie sposób odmówić klasy. Wykorzystywane odmiany winorośli to zarówno bardzo szeroki wachlarz szczepów autochtonicznych, jak i pełny asortyment odmian międzynarodowych.

W przeszłości mówiło się czasem, że swoje najlepsze  wina Włosi chowają dla siebie, a na rynki zagraniczne wysyłają smaczne, lecz anonimowe vino, sprzedawane w dużych, ekonomicznych butelkach. Jednak w ostatnich latach rynki przeszły radykalną przemianę za sprawą konsumentów, którzy w wielu krajach – ale przede wszystkich w samych Włoszech – coraz wyraźniej domagają się wyższej jakości.

Przez pewien czas wydawało się, że ogólnoświatowa tendencja do ujednolicania szczepów i win ostatecznie zmusi Włochy do rezygnacji z pozycji mistrza różnorodności. Stało się jednak przeciwnie, bowiem najważniejsi producenci w wielu rejonach kraju postanowili mimo wszystko nadal trwać przy tradycyjnych odmianach winorośli. Wykorzystując autentyczne dziedzictwo swej bogatej w historię ziemi, tworzą wina nowoczesne, o niepowtarzalnych bukietach i smakach. Sprawiają tym samym, że przygoda z poznawaniem jedynych w swoim rodzaju włoskich win gwarantuje moc niezapomnianych wrażeń i doznań smakowych.

Eksperci coraz częściej plasują najlepsze włoskie wina wśród światowej elity. Wiele z tych najszlachetniejszych to wina produkowane w ponad 300 urzędowo uznanych regionach, które dają prawo do apelacji DOC lub DOCG, a ostatnio także na terenach klasyfikowanych jako obszar produkcji win tradycyjnych, oznaczanych apelacją IGT (patrz Zasady oznaczania jakości & Etykiety win). Istnieją też znakomite wina, które z dumą podkreślają swój całkowicie indywidualny charakter. Zagraniczni smakosze wina, nie zawsze świadomi bogactwa gatunków (a może po prostu przytłoczeni ich liczbą), często nie potrafią w pełni docenić i wykorzystać tej niespotykanej rozmaitości.

Poniżej lista zagadnień, do których lektury zachęcamy:

Historia
Szczepy i owoce
Budowa owocu winorośli
Winifikacja
Leżakowanie w butelkach
Składniki wina
Wino musujące: metoda klasyczna
Wino musujące: metoda charmat
Kultura wina
Na czym polega ocena wina
Ocena wzrokowa
Ocena wzrokowa – poziom zaawansowany
Ocena zapachowa
Ocena zapachowa – poziom zaawansowany
Ocena smakowa
Ocena smakowa – poziom zaawansowany
Wrażenia smakowe spotęgowane zapachem
Końcówka i posmak
Sommelier
Zaopatrzenie piwnicy
Przechowywanie win
Karta win
Akcesoria kelnerskie
Kieliszki do wina
Wybór odpowiedniego kieliszka
Podawanie wina
Dekantacja wina
Serwowanie wina musującego