Budowa owocu winorośli

Popularnie owoce winorośli nazywamy winogronami. Rosną one w kiściach, mogą mieć różną wielkość, twardość i kolor. Owoc winorośli składa się z czterech głównych elementów:

1. Szypułka (od 3 do 5 % ogólnej masy)

Każda kiść posiada szypułkę, która usuwana jest bezpośrednio przed rozpoczęciem procesu produkcji wina.

2. Skórka (od 6 do 10 %)

Skórki winogron zawierają barwniki, garbniki i drożdże, dzięki którym sok ulega fermentacji. Wina czerwone produkowane są z winogron o ciemnych skórkach. Białe na ogół wytwarza się z owoców o jasnych skórkach, choć mogą być też produkowane z ciemnych winogron, jeśli ich skórki zostaną usunięte zaraz po rozgnieceniu owoców.

3. Miąższ (od 82 do 90 %)

Mięsiste wnętrze owocu, źródło soku, składa się z wody, cukrów, kwasów, substancji mineralnych i witamin.

4. Pestki (od 2 do 4 %)

Pestki stanowią źródło garbników i olejków.