Kieliszki do wina

W pewnym sensie kieliszki to także akcesoria, świadczące o klasie restauracji. Powinny być starannie dobrane, przede wszystkim pod kątem funkcji, ale też wyglądu, by jak najlepiej pasowały do nakrycia stołu i wpisywały się w każdą okazję.

Przekonanie, że dobre wino traci coś ze swej jakości, jeśli nalane jest do szklanki lub plastikowego kubka, wcale nie świadczy o snobizmie. Naczyniom tym brak bowiem formy, odpowiednich rozmiarów, a także wyglądu i miłej w dotyku faktury powierzchni, które znakomicie współgrają z doznaniami zmysłowymi, jakie towarzyszą smakowaniu wina. Z drugiej strony wino pospolite nadal będzie poślednie, jeśli wręcz nie gorsze, jeśli podamy je w kryształowym kieliszku czy srebrnym pucharze.

Dostępnych jest bardzo wiele rozmaitych wzorów kieliszków, bowiem opinii na temat tego, w czym podawać jakie wino, jest pewnie tyle, ilu smakoszy.

Większość win, podawanych do posiłków, serwuje się w kieliszkach o typowym kształcie tulipana, nieco zwężających się u góry. Zaokrąglona forma zatrzymuje aromat wina, a nóżka pozwala na trzymanie kieliszka tak, by ręką nie zasłaniać sobie pięknego widoku i nie ogrzewać wina.

Kieliszki mogą występować w bardzo różnych wielkościach i kształtach, a także znacząco różnić się między sobą jakością. Niezależnie jednak od tego, czy jest to zwykłe szkło, czy najszlachetniejszy kryształ, eksperci wolą kieliszki o ściankach całkowicie przezroczystych, niebarwionych i niepokrytych ornamentami i wzorami. Kielichy metalowe, ceramiczne bądź wykonane z innych surowców raczej wyszły z użycia jako nazbyt folklorystyczne.