Kultura wina

Wino zazwyczaj pija się do posiłków, jako że znakomicie uzupełnia smak spożywanych dań. Stanowi ono zasadniczy składnik diety śródziemnomorskiej, ale dla Włochów wino zawsze było czymś więcej, niż tylko napojem czy elementem posiłku. Dobre wino cieszy zmysły swą barwą i konsystencją, aromatem i smakiem – wszystkie te niepowtarzalne cechy przydają winu estetycznej, a nawet artystycznej wartości.

Wino odgrywa także ważną rolę w życiu towarzyskim jako zwyczajowo przyjęty napój spożywany przy okazji rozmaitych spotkań. Butelka wina, podana w miłym towarzystwie, odpręża i tworzy nastrój dobrego samopoczucia, sprzyjający wymianie opinii i rozmowie.

Sposób, w jaki działa na nasze zmysły, w połączeniu ze zdolnością inspiracji myśli i wrażeń, sprawia, że wino cieszy się statusem trunku szlachetnego. Od stuleci, we Włoszech i innych krajach europejskich, jest elementem cywilizacji, jednym z najświętszych symboli religii katolickiej i codziennym towarzyszem posiłków dynastii królewskich i pokoleń zwykłych chłopów ...

Włosi są niesłychanie dumni z winiarskiego dorobku swego kraju, lecz nikogo ta historia i wielowiekowa tradycja nie powinna onieśmielać. Jak staraliśmy się pokazać na kolejnych stronach, umiejętność rozumienia i oceny wina może być trudną sztuką, ale ostateczny osąd i tak zawsze należy do nas samych!