Leżakowanie w butelkach

Młode wina zwykle stabilizuje się przez ochłodzenie i przefiltrowanie, a następnie rozlewa się je do butelek i poddaje leżakowaniu przez okres od jednego do trzech miesięcy, by dać zawartym w nich składnikom szansę zrównoważenia się, zanim wino trafi do sklepów.

Wina starzone w drewnie często poddaje się stabilizacji, w której wykorzystuje się białko kurze lub inne białka, a czasem także stosuje delikatną filtrację przed rozlaniem do butelek, by usunąć z płynu wszelkie cząstki stałe.

Po przelaniu do butelek wino, ale przed wprowadzeniem na rynek, wino przechowuje się w pozycji poziomej, zazwyczaj przez okres od sześciu miesięcy do roku. Dzięki temu zyskuje harmonię i zaczynają się w nim rozwijać aromaty trzeciorzędne, zwane bukietem. Są takie wina, które mogą dojrzewać w butelce dziesięć lat i dłużej, zyskując jedyną w swoim rodzaju głębię i złożoność smaku i bukietu.