Na czym polega ocena wina

Specjaliści od win posługują się wypracowanym sposobem określania ich kolorów, bukietów i smaków – ta specyficzna terminologia stanowi swoisty „uniwersalny język winiarzy”.

Mimo to kwestia oceny wina pozostaje sprawą subiektywną. Chemiczny skład trunku można analizować w najdrobniejszych szczegółach, ale opinia na temat jakości i charakteru wina zawsze uzależniona jest od doznań zmysłowych. Każdy człowiek postrzega wino na swój własny sposób. Wraz z nabywanym doświadczeniem coraz bardziej będziemy kierować się opiniami ekspertów, dobrze jednak pamiętać, że ostatecznie najlepszym sędzią dla siebie jest każdy z nas.

Oceniając wino, posługujemy się zmysłem wzroku, węchu, smaku i dotyku. Rozróżnianie i zapamiętywanie kolorów, zapachów i smaków to najważniejsze umiejętności smakosza wina. Częściowo terminologia w tym zakresie została na swój sposób ujednolicona, choć różnice w postrzeganiu i opisywaniu wina przez różne osoby będą występowały zawsze.

Poza standardowym nazewnictwem istnieją bardziej metaforyczne sposoby opisywania wina. Skojarzenia z barwami, zapachami i smakami innych rzeczy wzbogacają język winiarza, choć w przypadku niektórych stosowanych terminów ich wybór może wydawać się bardziej arbitralny niż oparty na doświadczeniu.