Skala słodkości wina
Stopień słodkości (lub wytrawności) włoskich win mierzony jest według skali, uwzględniającej ilość gramów cukru na litr. Dzieli ona wina na cztery główne grupy:
Kiedy wino wydaje się za słodkie, może być określane jako przesłodzone lub mdłe. Termin liquoroso odnosi się do win o różnym stopniu słodkości, które czasem bywają naturalnie mocne, a w innych przypadkach są wzmacniane alkoholem.
Skala kwaśności wina
Stopień kwaśności to kolejny kluczowy element w smaku wina. W winie dojrzałym, o zrównoważonym smaku, poziom kwasów całkowitych albo związanych wynosi zwykle 0,5 g na litr. W winie młodym może wynosić od 0,6 do 0,7 g, a w przypadku win szczególnie cierpkich nawet do 0,8 g.
Wino, którego kwasowość przekracza poziom 0,8 g, jest zwykle zbyt cierpkie, by można je było pić z przyjemnością. Powyżej 0,9 jest po prostu kwaśne. Z kolei, jeśli poziom kwasowości będzie niższy niż 0,5 g, smak wina pozostanie płaski i nijaki, ponieważ zabraknie mu charakteru.