Ocena zapachowa – poziom zaawansowany

Terminy ogólne używane do określenia zapachu wina

Bogaty lub obfity, jeśli wino jest pełne i wyraziste; wyraźny, jeśli można określić jeden dominujący aromat; czysty, jeśli wino pozbawione jest zapachów obcych i wadliwych; wyrafinowany, jeśli charakteryzuje go równowaga i elegancja; pospolity, jeśli zapach nie ma w sobie nic przyjemnego; wadliwy, jeśli występują w nim nuty obce lub niemożliwe do zidentyfikowania.

Terminy szczegółowe używane do określenia zapachu wina

Aromatyczne, kiedy zapach pierwotny albo aromat odmianowy jest obfity i wyraźny; winne, kiedy przeważają ostre zapachy fermentacyjne; owocowe, kiedy w młodych winach wyczuwalne są nuty świeżych owoców; kwiatowe, kiedy przeważają nuty zapachów kwiatowych; bukiet, kiedy aromaty trzeciorzędne długo starzonego wina zyskują głębię i złożoność.

Skojarzenia używane do opisania subtelnych nut zapachowych wina

MŁODE WINA BIAŁE: często używa się skojarzeń z zapachami świeżych owoców (jabłko, gruszka, brzoskwinia, morela, cytrusy) oraz kwiatów i kwitnących drzew (akacji, mimozy, bzu, bzu czarnego, żarnowca, głogu, jaśminu).

AROMATYCZNE WINA BIAŁE (jak Moscato, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Malvasia, Riesling, Sylvaner, Muller Thurgau): często wykorzystuje się porównania z zapachami świeżych owoców, ziół i warzyw (mięty, szałwii, lauru, lawendy, tymianku, wilgotnego siana, ściętej trawy).

DOJRZAŁE WINA BIAŁE: opisuje się je często przez skojarzenie z zapachami owoców tropikalnych (banana, ananasa, mango); bakalii (fig, rodzynek, orzechów laskowych, orzeszków piniowych, prażonych migdałów) lub zapachami wanilii, karmelu, miodu, żywicy bądź herbaty.

MŁODE AROMATYCZNE WINA CZERWONE: ich zapachy często porównuje się do zapachów czerwonych owoców i jagód (wiśni, porzeczek, malin, truskawek) oraz kwiatów (fiołków, róż, irysów, jaśminu).

BARDZIEJ DOJRZAŁE WINA CZERWONE: w tym przypadku przywołuje się najczęściej zapachy ciemnych owoców i jagód (porzeczek, czarnych jagód, śliwek, morwy) oraz przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, anyżku, pieprzu, lukrecji).

DŁUGO LEŻAKUJĄCE WINA CZERWONE: ich zapach porównuje się z zapachami zwierzęcymi (skóry, futra, zwierzyny łownej), a także z tak zróżnicowanymi zapachami jak czekolada, wanilia, prażona kawa, smoła, żywica, poszycie leśne, drzewo sandałowe czy trufle.