Sommelier

Terminem „sommelier” określa się we Włoszech, jak i w innych krajach, zawód profesjonalnego doradcy w sprawach wina lub kelnera. Jest to francuska przeróbka włoskiego słowa somigliere.

Wydane w XVIII wieku w Piemoncie Edykty Księcia Sabaudii wprowadzały urzędowe stanowisko Somigliere di Bocca e di Corte, odpowiedzialnego na dworze książęcym za wybór najlepszych win. Do jego obowiązków należało wyszukiwanie i ocena win, a także ustalanie zasad ich prawidłowego podawania. W połowie XIX wieku terminu sommelier zaczęto używać we Francji. Jednak zawód polegający na wyborze, butelkowaniu i podawaniu wina był znany na długo przed ustanowieniem przez Księcia Sabaudii owej oficjalnej funkcji.

Greckie „sympozjony”, starożytne biesiady, w trakcie których spożywano duże ilości wina, prowadzone były przez sympozjarchów. Z kolei dla cesarzy rzymskich wyborem i serwowaniem win zajmowali się rex bibendi. W epoce Renesansu, postacią liczącą się na włoskich dworach królewskich był coppiere (dokładnie podczaszy), stojący na straży rytuału wyboru i podawania win.

Obecnie Włoski Związek Sommelierów liczy ponad 7,5 tys. członków zawodowo związanych z winem. Związek przygotowuje szeroki wybór kursów praktycznych poświęconych zasadom kupowania, przechowywania i serwowania wina – skrót najpotrzebniejszych informacji z tej dziedziny zamieściliśmy na kolejnych stronach.