Włoska Grappa

Grappa jest destylatem, wytwarzanym ze skórek i innych pozostałości po tłoczeniu winogron.

Historia grappy sięga tysiąca lat p.n.e., kiedy to w pewnej szkole dla medyków w Salerno opracowano zbiór reguł, według których należało przygotowywać drogą destylacji wysokoprocentowe preparaty, stosowane jako leki na wiele chorób. Ponieważ wytłoczyny z winogron stanowiły tani i łatwo dostępny surowiec, szybko zaczęto wykorzystywać je do produkcji destylatu.

Najwcześniejsze wzmianki o acquavite, czyli winiaku, sięgają wieku XV, ale pierwsze udokumentowane badania mu poświęcone prowadzone były w XVII wieku przez Jezuitów.

Przez całe stulecia nie odróżniano destylatów wytwarzanych z winogron od alkoholi uzyskiwanych z innych owoców. Dopiero w XVIII wieku grappa zaczęła być traktowana jako odrębny wyrób, z charakterystycznymi dlań cechami. Dziś grappa to wysokiej klasy włoski produkt, chroniony na mocy regulacji, zarówno krajowych, jak i unijnych.

Jak pije się grappę
Jak powstaje grappa
Klasyfikacja: apelacje geograficzne
Klasyfikacja: metody produkcji
Odmiany winorośli