Jak pije się grappę

Grappę należy podawać w odpowiedniej, a więc ani za niskiej, ani za wysokiej, temperaturze. Najlepiej, jeśli jest to:

  • od 9 do 13° C w przypadku młodych i aromatycznych gatunków grappy.
  • od 15 do 18° C w przypadku gatunków dojrzewających.

W razie wątpliwości lepiej podać grappę lekko schłodzoną – jeśli będzie zbyt zimna, łatwo ogrzać kieliszek dłońmi, chłonąc jednocześnie jej wspaniały aromat.

Idealny kieliszek, w którym należy podawać grappę, ma kształt pękatej czarki, z długą i lekko rozchylającą się u góry szyjką. Powinien być wykonany z kryształu lub szlachetnego szkła, niezbyt wysoki, o pojemności od 90 do 150 ml.

Choć wyglądają wspaniale, w tym przypadku lepiej unikać kieliszków do koniaku, jak również pękatych z bardzo wąską szyjką.