Klasyfikacja: metody produkcji

Na etykietach butelek grappy możemy przeczytać informację o apelacji geograficznej, szczepie winogron oraz rodzaju aparatu destylacyjnego, użytego do produkcji. Jeśli chodzi o metody produkcji, wyróżniamy następujące odmiany grappy:

  • Grappa giovane (młoda), charakteryzuje się jedynie aromatami pochodzącymi od danego szczepu winorośli oraz procesu fermentacji,
  • Grappa affinata in legno (grappa dojrzewająca w drewnianych beczkach),
  • Grappa invecchiata (starzona), starzona przez co najmniej 12 miesięcy w drewnianych beczkach,
  • Grappa riserva albo stravecchia, starzona w drewnianych beczkach przez co najmniej 18 miesięcy,
  • Grappa aromatizzata, czyli grappa, do której dodano aromaty owocowe lub ziołowe (ruty, gruszki, borówki itd.).

Każdą z tych odmian grappy można nazwać „aromatyczną”, jeśli została wytworzona z winogron aromatycznych lub półaromatycznych, jak Moscato, Muller Thurgau, Traminer, Sauvignon, itp.