Wina i Potrawy

Prawdziwi znawcy tematu, zapytani o fonduta con tartufi 

(serowe fondue z białymi truflami) niewątpliwie stwierdzą, że najlepsze jada się w Albie w Piemoncie, z dodatkiem lokalnego wina Dolcetto. Z kolei sycylijski specjał, jakim jest pasta con le sarde (makaron z sardynkami i dzikim koprem włoskim), najwspanialej smakuje w Messynie, popijany białym winem z okolic Etny. Amatorów zampone z soczewicą zapraszamy do Modeny i jako dodatek polecamy wytrawne Lambrusco di Sorbara. Risi e bisi (risotto z zielonym groszkiem) to przysmak z okolic Wenecji, podawany tu z winem Tocai z Friuli. Z kolei makaron trenette z pesto to specjalność genueńska, która najlepiej smakuje, popijana białym winem Lumassina. Ossobuco (duszona gicz cielęca) i risotto milanese to potrawy, z których słyną okolice Mediolanu, gdzie najlepiej do dania zamówić wino Barbera z Oltrepò Pavese. Makaron tagliatelle z mięsnym sosem ragù to oczywiście specjał z Bolonii, który jada się, popijając krzepkim czerwonym Sangiovese di Romagna. Na bistecca alla fiorentina z białą fasolą zapraszamy do Florencji i jako dodatek polecamy mocne Chianti Classico. A pizza napoletana to oczywiście specjalność Neapolu, która najlepiej smakuje z białym winem Asprinio z Aversy. 

Typowy włoski posiłek składa się z trzech do pięciu dań, czasem nawet większej ich liczby. Uznajmy jednak, że podstawę stanowią antipasti (przystawki), primo (makaron, risotto lub zupa) oraz secondo (danie główne, zwykle mięso czerwone, drób lub ryba), uzupełnione dodatkami w postaci warzyw, serów, owoców i deserów. 

Pragniemy zaproponować Państwu wybór - naszym zdaniem udanych -  połączeń dań włoskiej kuchni z odpowiednimi winami. Choć obiegowa opinia nakazuje dania kuchni regionalnej serwować z lokalnymi winami, trzeba pamiętać, że włoskie jedzenie w zachwycający sposób pasuje niemal do wszystkiego. To samo można powiedzieć o winach. Dlatego gorąco zachęcamy do własnych poszukiwań i eksperymentów z nowymi zestawieniami.