Aglianico del Vulture

Aglianico to szczep czerwonej winorośli, szczególnie rozpowszechniony w regionie Basilicata oraz, w nieco mniejszym stopniu, na terenie prowincji Avellino w Kampanii, gdzie jest również znany pod innymi nazwami (Gnanico, Agliatica, Ellenico, Ellanico, Uva Nera).

Aglianico ma prawdziwie antyczne korzenie. Według niektórych badaczy tradycja uprawy tej odmiany sięga czasów początku państwa rzymskiego. Szczep miał być podstawą produkcji wina Falerno, sławionego w utworach klasycznego antyku. Winorośl została przywieziona do Italii przez starożytnych Greków w czasach, kiedy na terenach dzisiejszych Włoch założona została ich pierwsza kolonia Cumae (wł. Cuma, pol. Kume) lub bezpośrednio po tym wydarzeniu. Pierwotna nazwa Hellenica ewoluowała z czasem do Hellanica, by wreszcie przybrać obecną formę Aglianico. Stało się to dopiero pod koniec XV wieku, w czasach, gdy na tronie Królestwa Neapolu zasiadali władcy z dynastii Aragońskiej.

W regionie Basilicata, uprawa tej odmiany winorośli koncentruje sie przede wszystkim w prowincjach Matera i Potenza. Tam, na wzgórzach Volture, dojrzewają owoce dające rześkie i aromatyczne wino Aglianico del Vulture, które w 1971 roku uzyskało prawo do posługiwania się apelacją DOC.

Pagórkowaty rejon Vulture obejmuje tereny wulkaniczne położone w północno-zachodniej części regionu Basilicata, pomiędzy Ofantina Premurgiana (graniczącą z  Apulią) a pasmem Apeninu Lukańskiego. Na tym obszarze można spotkać winnice położone nawet na wysokości 800 m n.p.m., choć najbardziej sprzyjające warunki do uprawy winorośli występują w przedziale wysokości od 200 do 500 m n.p.m.

 

Consorzio Tutela Vino Aglianico del Vulture Doc
 
Strada Statale 93
85022 Barile (PZ)
WŁOCHY
 
telefon: (+39) 0972/770386
faks: (+39) 0972/770386