Alcamo lub Bianco d'Alcamo

Alcamo zajmuje trzecie miejsce pod względem wielkości produkcji wina w prowincji Trapani. Całkowity obszar wykorzystywany pod uprawę winorośli w prowincji Trapano wynosi 83.750 ha i jest największym obszarem produkcji winnej nie tylko na Sycylii, ale również w całych Włoszech.

Ziemia w rejonie Alcamo jest brunatna, gliniasta i zwykle żyzna. Nie mniej jednak żyzność gleby nie jest na tych terenach regułą. Tę przeszkodę udało się pokonać dzięki inwencji i pomysłowości lokalnych plantatorów, którzy przez stulecia rozwoju winiarstwa na tych terenach potrafili zaadoptować techniki uprawy do miejscowych realiów. Uprawa winorośli towarzysząca mieszkańcom rejonu Trapani od pokoleń, stanowi ważny element ich kultury i historii. Gleba wzruszana jest mechanicznie przez cały okres wegetacji. Wokół głównego pnia winorośli ręcznie porusza się ziemię, aby zapewnić lepszy dostęp powietrza do korzeni. Takie rozwiązanie wypracowano w drodze doświadczeń, jeszcze zanim zostało ono opisane i potwierdzone naukowo.

Uprawa winorośli ma w rejonie Trapano długowiekową tradycję. Alcamo było znane z jakości swoich win jeszcze na długo przed XIX stuleciem, kiedy to wino, ze względu na dużą zawartość alkoholu (13%-17%), było szczególnie poszukiwane na rynku północnych Włoch do produkcji wermutu.

Dzięki regularnemu doskonaleniu technik uprawy winorośli w okresie ostatnich trzydziestu lat , producentom udało się znacznie obniżyć poziom alkoholu zawartego w winie. Wino stanowi idealne uzupełnienie dań na bazie owoców morza. Bianco Alcamo to doskonały przykład tego, co można osiągnąć dzięki umiejętnemu połączeniu tradycji z nowoczesnością, na czym opiera swój sukces winiarstwo w tym regionie.

Uzyskanie w 1972 roku prawa do apelacji DOC zachęciło producentów wina do dalszych działań na rzecz udoskonalenia jakości produktu. Działania te przyniosły wymierne wyniki w postaci wzrostu poziomu sprzedaży. Wino jest dzisiaj prawdziwą gwiazdą sycylijskiego winiarstwa.