Alghero

Alghero zostało założone w XII wieku przez genueńską rodzinę Doria. W 1353 roku miasto zostało opanowane przez Aragończyków. Alghero było jednym z siedmiu królewskich miast na Sardynii. W 1720 roku, kontrolę nad miastem przejęła dynastia Sabaudzka z Piemontu. Niemniej jednak do dziś żywe są w Alghero katalońskie tradycje, a część mieszkańców nadal posługuje się językiem katalońskim (nawet niektóre nazwy ulic pozostawiono w tym języku).

Alghero to wyjątkowo piękne miasto, otoczone średniowiecznymi murami z charakterystycznymi wieżami. Można tu spotkać wiele gotyckich kościołów. Nad miastem góruje saraceńska wieża. Wokół znajdują się piękne plaże z licznymi, malowniczymi grotami: Grotta di Nettuno (Grota Neptuna), Grotta Verde i Grotta dei Ricami. Krajobraz w głębi lądu zdominowany jest przez uprawy winorośli, które tworzą pas zieleni ciągnący się aż po horyzont. W tutejszych winnicach wytwarzane są jedne z najbardziej znanych win Sardynii: Vermentino di Sardegna i Cannonau di Sardegna.

Apelacja Alghero DOC istnieje od 1995 roku. W krótkim czasie Alghero stało się jednym z najbardziej interesujących win produkowanych na wyspie. Jego udział w łącznej produkcji win DOC na Sardynii sięga  aż 40%. Wino w pewnym sensie przyćmiło nawet sławę takich gatunków, jak Vermentino di Sardegna i Vermentino di Gallura.

Alghero DOC wytwarzane jest w kilku różnych odmianach bazujących wyłącznie na jednym szczepie winorośli. Może być czerwone, różowe lub białe. Spośród różnych gatunków Alghero największy udział w produkcji mają Torbato i Vermentino Frizzante (wino musujące). Na uwagę zasługuje również czerwone wino Cagnulari, produkowane z najstarszego, autochtonicznego szczepu o tej samej nazwie. Wino ma piękną, jasnorubinową barwę i bardzo interesujący aromat.