Asti

Historia uprawy szczepu Moscato w okolicach Asti liczy sobie kilkaset lat. Wzmianki na ten temat można znaleźć już w XIII-wiecznym statucie miasta Cannelli. Zgodnie z historią początki uprawy tej odmiany winorośli przypadają na czasy założenia miasta Asti przez Stanzianellich.

Za ojca Moscato d’Asti uznaje się Giovan Battistę Croce, mediolańskiego jubilera, który pod koniec XVI wieku przeniósł sie do Turynu. Ten złotnik i jubiler na dworze księcia Sabaudii, Karola Emanuela II był również właścicielem niewielkiej winnicy położonej pomiędzy Montevecchio a Candia, gdzie prowadził badania i doskonalił metody uprawy winorośli. W tej właśnie winnicy opracował technikę produkcji słodkich i aromatycznych win o niskiej zawartości alkoholu. Zebrane doświadczenia i cenne wskazówki zawarł w 1606 r. w publikacji „O doskonałości i różnorodności win wytwarzanych w rejonie gór Turynu i sposobach ich produkcji “.

W procesie produkcji Moscato, po odszypułkowaniu grona są delikatnie rozgniatane. Uzyskany moszcz poddawany jest winifikacji bez skórek. Kolejny krok polega na dodaniu środków dezynfekujących i dodatków w momencie, gdy na powierzchni moszczu utworzy się tzw. kożuszek (wł. coperta). Wówczas przystępuje się do pierwszej filtracji. Proces ten jest powtarzany z zacchowaniem określonych odstępów czasowych, co sprawia, że wino zachowuje słodki smak. Otrzymany w ten sposób produkt nosi nazwę słodkiego filtratu.

Moscato może być spożywane w stanie naturalnym lub przetworzone dalej na wino musujące.

Consorzio Tutela dell'Asti

Via Valtiglione, 73
14057 Isola d'Asti (AT)
WŁOCHY

telefon: (+39) 0141/960911
faks: (+39) 0141/960950
e-mail: consorzio@astidocg.it