Aversa

Winnice w prowincji Aversa w Kampanii tworzą zapierający dech w piersiach, niepowtarzalny widok, którego próżno byłoby szukać gdziekolwiek indziej. Pnącza winorośli oplatają pnie topoli, do niewiarygodnej wręcz wysokości ok. 14 metrów. W ten sposób tworzy się gęsty szpaler zieleni, oblepiony kiściami winogron. Nie trzeba chyba dodawać, że podczas zbiorów plantatorzy muszą wykazać się iście akrobatycznymi umiejętnościami.

To jednak nie jedyna cecha, która sprawia, że Asprinio di Aversa jest wyjątkowe i niepowtarzalne. Włoski pisarz Mario Soldati, który nazwał Asprinio „wielkim, małym winem” opisuje je w ten sposób: „Nie ma na świecie drugiego podobnego białego wina, które byłoby tak absolutnie wytrawne jak Asprinio. Żadne z win nie wytrzyma z nim porównania w tym względzie. Trudno jest sobie nawet wyobrazić ten niepowtarzalny smak, zanim się nie spróbuje tego wina."

Odmiana Asprinio uprawiana jest wyłącznie w rejonie Aversy. Daje lekkie i rześkie wino, które najlepiej ujawnia wszystkie swoje walory w wersji musującej. Wino jest eleganckie i ma wyjątkowy smak.

Obszar produkcji, obejmujący 22 gminy w prowincji Caserta i Neapol, jest raczej ograniczony. Ze względu na stosowaną metodę uprawy, wydajność winorośli jest niska. W praktyce oznacza to brak możliwości dostosowania wielkości produkcji do zapotrzebowania rynku. Asprinio di Aversa pozostaje więc nadal winem głównie dla koneserów.