Bianco Capena

Bianco Capena wytwarzane jest na terenach, gdzie produkcja rolna ma silnie zakorzenione, wielowiekowe tradycje. Rejon produkcji wina, położony około 30 km na północ od Rzymu, obejmuje cały obszar gminy Capena oraz część terytorium gmin Fiano Romano, Morlupo i Castelnuovo di Porto. Tereny te są również znane ze swoich gajów oliwnych, skąd pochodzi doskonałej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia.

Bianco Capena uzyskuje się z klasycznych odmian winorośli uprawianych w rejonie Castelli Romani, do których dodaje się również wybrane klony szczepu Malvasia (Malvasia di Candia, Malvasia del Lazio, Malvasia i Malvasia di Toscana) oraz Trebbiano (Trebbiano Toscano, Trebbiano Romagnolo i Trebbiano Giallo). W niewielkich procentowo ilościach wykorzystuje się także grona Bellone i Bombino (lub Bonvino). Ta ostatnia odmiana, znana również pod nazwą Uva di Spagna, pomimo, że jej hiszpańskie pochodzenie można prawie ze stuprocentową pewnością wykluczyć, uprawiana jest w regionie Lacjum od stuleci. W przeszłości była chętnie wybierana przez miejscowych winiarzy, którzy cenili ją przede wszystkim za dużą wydajność i znakomitą zdolność adaptacji do nieprzychylnych warunków klimatycznych.

Bianco Capena to jakościowe białe wino, idealnie nadające się jako dodatek do posiłku. Od zawsze pozostawało w cieniu konkurencji win Castelli, preferowanych przez konsumentów bardziej ze względu na ich prestiż,niż rzeczywiście wyższe walory jakościowe. Poczynione w ostatnim okresie inwestycje dotyczące głównie udoskonalenia metod uprawy i modernizacji produkcji przyniosły wymierne efekty w postaci wina o jeszcze lepszej jakości.