Bianco di Pitigliano

BIANCO DI PITIGLIANO (DOC)

Pitigliano - starożytne etruskie miasto, znane pierwotnie najprawdopodobniej pod nazwą  Catetra – leży na skalistym wzniesieniu w rejonie Maremma, w południowej Toskanii. W Pitigliano odnaleziono wiele wyrobów etruskich oraz nieliczne pozostałości po długim okresie dominacji Cesarstwa Rzymskiego na tych terenach.

 

Uprawa winorośli i produkcja wina od zawsze odgrywały wiodącą rolę w rolnictwie Pitigliano, przynosząc rezultaty, które niezmiennie charakteryzuje wybitna jakość. Jedyną wadą tych win w starożytnych czasach była ich ograniczona długość życia, wynikająca w głównej mierze z braku odpowiedniej technologii stabilizacji.

 

W Średniowieczu kupcy, którzy zatrzymywali się w Pitigliano, by nabyć wspanuiałe wina tego regionu, często mieli powód do narzekań. Dopóki wino było przechowywane w piwnicach wykutych w wulkanicznej skale pod miastem, pozostawało świeże i smaczne, jednak natychmiast po przewiezieniu go w inne miejsce traciło swoją doskonałość i zaczynało ponowną fermentację.

 

Zastosowanie nowych technik produkcji oraz wykorzystanie doświadczenia zgromadzonego na przestrzeni lat pozwoliły na rozwiązanie problemów związanych z transportem i przechowywaniem wina z Pitigliano. O zaletach tego wina świadczy między innymi decyzja społeczności żydowskiej (istniejącej w Pitigliano od XVI wieku), zgodnie z którą wino to można traktować jako produkt koszerny, a więc odpowiedni do stosowania podczas ceremonii religijnych.