Bolgheri i Bolgheri Sassicaia

BOLGHERI i BOLGHERI SASSICAIA (DOC)

Bolgheri, znane także jako “złota oaza Maremmy”, to ośrodek o długich tradycjach rolniczych, w którym od samego początku zajmowano się uprawą winorośli. W przeszłości gmina ta była niezwykle bogata. Jednak w 1393 roku zamek i miasto zostały zburzone. Pomimo ich odbudowy w ciągu następnych wieków Bolgheri odzyskało swą dawną świetność dopiero w XVIII wieku, dzięki działalności hrabiego Gherardesca, uznawanego za założyciela współczesnego miasta.

 

Ród Gherardesca, o longobardzko-toskańskich korzeniach, wprowadził zasady, które pobudzały gospodarczy rozwój obszaru, podnosząc żyzność tych terenów i zwiększając realizowaną tam produkcję. Bolgheri stało się tym samym niezwykle ważnych ośrodkiem rolniczym, w którym szeroko rozwinęła się sztuka uprawy winorośli.

 

W historycznych dokumentach, dotyczących tego obszaru produkcji mówi się o “lekkich winach, czerwonych i białych”, podając ich dokładne właściwości organoleptyczne, które przetrwały niezmienione do naszych czasów. Wina te zostały na nowo odkryte i udoskonalone przez wielkie rody Toskanii, które tchnęły nowe życie w tradycyjną produkcję lekkich win.