Brunello di Montalcino

W kraju takim jak Włochy, gdzie wino produkuje sie od ok. 3 500 lat, Brunello di Montalcino może być uznane za zupełnie nowy wynalazek. Faktycznie, wino nie jest mocno zakorzenione w miejscowej tradycji, ale stanowi rezultat badań i pracy jednego winiarza, Ferrucio Biondi-Santi. Około 1870 roku Ferrucio Biondi-Santi zaczął uprawiać w swojej winnicy pewien klon szczepu winnego Sangiovese znany jako Brunello. Jeszcze młody wówczas winiarz zauważył, że ta pododmiana Sangiovese – nazwana „grosso" w celu rozróżnienia jej od szczepu pochodzącego z okolic Chianti, charakteryzującego się mniejszymi gronami – jest bardziej odporna na ataki filoksery, która w tym czasie pustoszyła europejskie winnice. Ostatecznie Biondi-Santi całkowicie odnowił swoją winnicę, obsadzając ją wyłącznie nową pododmianą, na której w całości oparł produkcję swojego wina.

Biondi-Santi postanowił pójść jeszcze o jeden krok dalej, zrywając z ówczesną miejscową tradycją. W owym czasie w Toskanii zasadniczo preferowano młode czerwone wina, często szczypiące lekko w język, którym świeżości nadawała dodatkowo stosowana metoda produkcji zwana „governo” (metoda polegająca na dodaniu do wcześniej uzyskanego wina pewnej ilości moszczu z podsuszanych winogron). Brunello zostało natomiast poddane (podobnie jak to ma miejsce do dnia dzisiejszego) procesowi starzenia przez okres co najmniej czterech lat w dębowych beczkach, a następnie przez jakiś czas w butelkach, rozwijając swój unikalny aromat i smak. W miarę dojrzewania wino nabiera bardziej aksamitnego smaku, staje się bardziej harmonijne, a aromat głębszy i jednocześnie delikatniejszy.

Wszystkie te cechy Brunello zostały dostrzeżone przez polityka i czołowego toskańskiego producenta, który jeszcze w latach trzydziestych opracował specyfikację produkcji Chianti, barona Luigi Ricasoli. Ricasoli, który miał okazję degustacji Brunello z osławionego rocznika 1888, pozostając pod wrażeniem wina, miał wypowiedzieć te słowa: „sam nigdy tego nie osiągnę” nie pozostawiając tym samym żadnych wątpliwości co do doskonałej jakości i długowieczności tego wyjątkowego wina.

Consorzio del Vino Brunello di Montalcino
 
Costa del Municipio, 1
53024 Montalcino (SI)
WŁOCHY
 
telefon: (+39) 0577/848246
faks: (+39) 0577/849425
e-mail: consbrun@tin.it
 
strona internetowa:
www.consorziobrunellodimontalcino.it