Campidano di Terralba lub Terralba

CAMPIDANO DI TERRALBA lub TERRALBA (DOC)

Wino Campidano di Terralba, znane na Sardynii jako Rosso di Terralba, składa się w 80% z odmiany Bovale di Spagna (zwanej niekiedy Bovale Grande, Bovale Sardo lub Bovale Mannu). Uprawa tego szczepu na Sardynii rozpoczęła się wraz z nastaniem na wyspie dominacji hiszpańskiej.

 

Przez wiele lat Campidano było bardzo chętnie stosowane na północy Włoch i we Francji jako czerwone wino do domieszek. Jednak jego zapach i smak były tak atrakcyjne, że wino to było cenione także jako odrębny trunek, a jego atrakcyjności w żaden sposób nie umniejszało relatywnie wysokie stężenie alkoholu.   

 

Dzięki zastosowaniu nowych i bardziej racjonalnych systemów uprawy oraz prowadzeniu winorośli w sposób bardziej rozpostarty niż ma to miejsce w tradycyjnie stosowanym systemie alberello Sardo, który polega na sadzeniu niskich i swobodnie rosnących krzaków latorośli, wino Campidano di Terralba ewoluowało – stało się delikatniejsze i mniej agresywne, doskonale wpisując się w nowy styl konsumpcji, który obecnie dominuje na światowych rynkach.