Canavese

CANAVESE  (DOC)

Na południe od starożytnego miasta Ivrea, niedaleko Doliny Aosty, leży jezioro Viverone otoczone urokliwymi wzgórzami. Obszar ten - znany pod nazwą Canavese - posiada bogate tradycje uprawy winorośli i jest domem legendarnej bogini Albaluce, o której pamięć przetrwała w nazwie lokalnej winorośli - Erbaluce.

 

Pierwsze ślady uprawy winorośli na tych terenach datują się na okres przedrzymski, a już w Średniowieczu w gminach Canavese opracowano szereg zasad, które regulowały produkcję i sprzedaż wina.

 

Apelacja Erbaluce di Caluso DOC została ustanowiona w 1967 roku, zaś w 1996 roku dołączono do niej kolejną apelację - Canavese DOC, która obejmuje tradycyjne białe wino uzyskiwane z odmiany Erbaluce, a także szereg win czerwonych i różowych produkowanych z rodzimych odmian ciemnych winogron takich jak: Nebbiolo, Barbera, Bonarda i Freisa.

 

Consorzio Tutela Vini Doc Caluso, Carema e Canavese

Piazza Mazzini, 4

10014 Caluso (TO)

WŁOCHY

 

telefon: (+39) 011/9833142

faks: (+39) 011/9831103

e-mail: info@canavesewinesies.it