Cesanese di Affile

CESANESE DI AFFILE (DOC)

Winorośl, służąca do wyrobu tego znakomitego czerwonego wina, którego przymioty wychwalano już w XVII wieku, porasta tereny gmin Afille i Roiate położonych w prowincji Rzymu oraz zielone górskie okolice Arcinazzo, leżące na wysokości około 600 metrów n.p.m.

 

Wino Cesanese di Affile jest produkowane prawie wyłącznie z odmiany o tej samej nazwie, będącej lokalnym klonem szczepu Cesanese Comune, który także jest dopuszczalny w mieszance winorośli. Specyfikacja produkcji, pozostając wierną lokalnej tradycji, przewiduje możliwość użycia niewielkich ilości jasnych winogron, przede wszystkim dla podniesienia poziomu kwasowości wina oraz nadania mu ciekawszego zapachu.

 

We wciąż żywej tradycji gospody rzymskiej, wino Cesanese di Affile, obok wina Olevano, przeżywa moment chwały na początku każdego roku. Jest wtedy powszechnie wyczekiwane, a następnie rozchwytywane przez klientów, preferujących jego wersję słodką lub słodkawą, które zestawiają z najbardziej tradycyjnymi potrawami lokalnej kuchni.