Cesanese di Olevano Romano

CESANESE DI OLEVANO ROMANO (DOC)

Wino Cesanese di Olevano Romano powstaje na górzystych terenach Arcinazzo, które leżą na południe od obszaru produkcji wina Cesanese di Affile.

 

Mała gmina Olevano Romano, położona w samym centrum tamtejszego obszaru produkcji, nie jest może dobrze znana we Włoszech, ale od dawna jest bardzo ceniona przez cudzoziemców, a zwłaszcza przez Niemców, którzy odkryli to miasteczko dzięki obrazom tyrolskiego artysty Kocha. To właśnie jego prace sprawiły, że Olevano Romano jest uważane za obowiązkowy punkt wycieczek dla wszystkich miłośników sztuki. Stary dębowy las, który otacza miasto, znany pod nazwą La Serpentara, należy do Pruskiej Akademii Sztuk Pięknych w Berlinie, a wzgórze Baldi i położona na nim wioska są własnością Akademii Sztuk Pięknych z Bonn.

 

Wino Cesanese di Olevano Romano powstaje prawie wyłącznie z winorośli odmiany Cesanese di Affile, będącej lokalnym klonem szczepu Cesanese Comune, który także jest dopuszczalny w mieszance winorośli. Specyfikacja produkcji, pozostając wierną lokalnej tradycji, przewiduje możliwość użycia niewielkich ilości jasnych winogron, przede wszystkim dla podniesienia poziomu kwasowości wina oraz nadania mu ciekawszego zapachu. We wciąż żywej tradycji gospody rzymskiej, wino Cesanese di Olevano Romano, obok wina Affile, przeżywa moment chwały na początku każdego roku. Jest wtedy powszechnie wyczekiwane, a następnie rozchwytywane przez klientów, preferujących jego wersję słodką lub słodkawą, które zestawiają z najbardziej tradycyjnymi potrawami lokalnej kuchni.