Cilento

CILENTO  (DOC)

Położony na południe od Salerno obszar Cilento szczyci się cudownymi krajobrazami. Jest to jeden z najmniej zanieczyszczonych, ale jednocześnie - ze względu na swoje urwiste i suche ziemie – najbiedniejszych terenów w całych Włoszech.

 

Odmiany winorośli rosnące obecnie na tym obszarze wywodzą się od pierwszych latorośli, które greccy osadnicy przywieźli do Elea i Paestum jeszcze w czasach starożytnych. Tutejsza gleba jest bogata w glinę i wapień, co w pełni pozwala lokalnym odmianom winorośli wykorzystać panujący tam umiarkowany klimat. Sante Lacerio - piwniczy papieża Pawła III twierdził, że Cilento to wino “odpowiednio delikatne, by spożywać je w największe upały” charakterystyczne dla południa Włoch a także “niedoścignione podczas posiłku”. 

 

Winorośl rosnąca na tej wyschniętej, trudnej w uprawie ziemi nie przynosi wysokich plonów, ale pozwala na stworzenie wyśmienitego wina, które idealnie pasuje do prostych, lecz niezwykle smacznych regionalnych potraw.