Ciro’

Ciro’ to najsłynniejsze wino kalabryjskie, powstające w winnicach położonych na malowniczych wzgórzach, ciągnących się wzdłuż wybrzeża Morza Jońskiego, w rejonie Ciro’, Ciro’ Marina, Melissa i Crucoli. Miejscowość Ciro’ Marina została zbudowana na miejscu dawnej kolonii greckiej Cremissy, w której znajdowała się ważna świątynia ku czci Dionizosa. Starożytne osiedle ludzkie znajdowało się mniej więcej w połowie drogi między Sybaris a Krotonem.

Miasto Sybaris, położone nad Morzem Jońskim, zostało założone w 720 roku p.n.e. i zrównane z ziemią dwa stulecia później, w 510 r.p.n.e. przez najeźdźców z Krotonu, z którym od początku swojego istnienia toczyło zażarte boje. W krótkim okresie swojej świetności Sybaris było ośrodkiem handlu winem. Przypuszcza się, że w tym czasie funkcjonował tam również prawdziwy „rurociąg winny”. Konstrukcja ta, wykonana z rur z terakoty, służyła do przesyłania wina z wyżej położonych partii lądu bezpośrednio do doków miejscowego portu. W ten sposób udało się zaoszczędzić na kosztach transportu lądowego, który w owych czasach był bardzo drogi.

Starożytna nazwa Kalabrii, którą przyjęło się stosować później dla całych południowych Włoch, to Enotria, czyli „kraina winnic położnych wysoko nad poziomem morza." Jak cenne było wino z Kalabrii można przekonać się studiując zapisy umieszczone na kamiennych tablicach z Eraclei, których pochodzenie datuje sie na 4 w.p.n.e. Wedle tego starożytnego przekazu, działka, na której uprawiano winorośl była sześciokrotnie cenniejsza od zwykłej działki obsianej zbożem.

Ciro’ jest jednym z najstarszych win włoskich. Wytwarza się je z tych samych odmian winorośli, które były wykorzystywane w starożytności do produkcji wina Cremissa, rozsławionego na cały świat antyczny jako dar składany bogom w podzięce przez zwycięzców starożytnych olimpiad. Nawiązując do antycznej tradycji, organizatorzy Igrzysk Olimpijskich w Mexico City w 1968 roku, jako dodatek do posiłku wszystkich uczestników zawodów, serwowali właśnie wino Ciro’.