Colli Etruschi Viterbesi

Uprawa winorośli w prowincji Viterbo, w regionie Lacjum zapoczątkowana jeszcze przez Etrusków, od zawsze stanowiła jedno z głównych zajęć miejscowej ludności. W drugiej połowie XX wieku wielkość produkcji w prowincji Viterbo przekraczała łączną produkcję całego regionu Trydentu, czy Sardynii. Powszechnie przyjętą praktyką był masowy skup wina produkowanego w Viterbo przez winiarzy z północy Włoch. Takie wino było następnie butelkowane i sprzedawane jako tanie wino stołowe.

W latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia, winiarze z Viterbo, bardziej świadomi bogactwa jakie posiadają, postanowili wrócić do antycznych tradycji i wskrzesić prawie zapomniane już autochtoniczne odmiany winorośli.

Ich wysiłki doprowadziły do powołania do życia w 1996 roku apelacji Colli Etruschi Viterbesi DOC. Najbardziej godne polecenia wina objęte tą apelacją to, wśród czerwonych win, Canaiolo i Violone oraz Greghetto i Procanico, przedstawiciele win białych.