Colli Orientali del Friuli Picolit

Picolit to produkowane na niezwykle małą skalę najwyższej jakości wino powstające z endemicznego szczepu Picolit występującego w regionie Colli Orientali del Friuli. Wino nie bez powodu uznawane jest za jeden z największych klejnotów włoskiego winiarstwa. Przez stulecia zaspakajało wyrafinowane podniebienia książąt i dostojników kościelnych, stając się prawdziwą chlubą regionu Friuli. Swoją zagraniczną sławę Picolit zawdzięcza przede wszystkim hrabiemu Asquini di Fagagna, który w pierwszych latach XVIII wieku rozpoczął produkcję wina na szeroką skalę, sprzedając je również poza granicami Włoch. Charakterystyczne zielone butelki z dmuchanego szkła wysyłane były między innymi do Londynu, Paryża, Amsterdamu i Rosji. Wśród jego klientów znalazł się też cesarz Świętego Cesarstwa Rzymskiego, zdaniem którego Picolit „nie miał sobie równych wśród innych win."

 

Szczep jest bardzo delikatny i podatny na wszelkie choroby kryptogamiczne. Dodatkowo ze względu na to, że wiele pąków w ogóle nie zakwita, na krzaku pozostają bardzo rzadkie kiście, zawierające maksimum od 10 do 15 jagód. Z powodu tak niskiej wydajności upraw, roczna produkcja wina nie przekracza 50.000 litrów.

Uprawa tego szczepu ma bardzo długą tradycję, według niektórych Picolit był już znany w starożytności. Do wielkich entuzjastów tego wina należał m.in. słynny wenecki komediopisarz Carlo Goldoni, który określił je jako „trunek papieży, kardynałów i cesarzy”.

Owoce zbierane są ręcznie w okresie tzw. późnych zbiorów. Następnie kiście układane są w płaskich skrzyniach, gdzie pozostają w celu przesuszenia przez okres ok. trzech miesięcy, który poprzedza winifikację.

Picolit najlepiej smakuje nie zestawiony z jakimkolwiek posiłkiem. Tylko wtedy można poczuć świeżość i niesłychaną symfonię smaków i zapachów, charakterystyczną dla win pochodzących z północy, jak również zachwycić się jego koncentracją i słodyczą z wyczuwalną nutą suszonych owoców, typową dla win z południa.