Colli Piacentini

Północne stoki Apeninów Toskańsko-Emiliańskich pomiędzy granicą regionów Lombardii i Emilii-Romanii a granicą oddzielającą prowincje Reggio Emilia i Parmy tworzą malowniczy rejon winiarski o dość jednorodnym charakterze.

Na obszarze, na którym przeważają margle, piaskowce, piaski i gliny plioceńskie współistnieją dwie apelacje DOC obejmujące wina z Colli di Parma i Colli Piacentini.

Bez cienia jakichkolwiek wątpliwości można założyć, że winorośl była uprawiana w rejonie Piacenzy już w okresie między 2000 a 700 rokiem p.n.e., co potwierdzają znaleziska w postaci skamieniałych nasion winogron i korzeni winorośli.

Znacznie więcej udokumentowanych informacji dotyczących rozwoju winiarstwa na tych ziemiach pochodzi z czasów rzymskich. Podczas jednej z debat w senacie Marek Tuliusz Cycero miał zaatakować swojego politycznego przeciwnika Lucjusza Kalpurniusza Pizona, który pochodził z Piacenzy, zarzucając mu publicznie nadmierne faworyzowanie wina pochodzącego z jego rodzinnych stron.

Pod koniec XIII wieku wina z okolic Piacenzy cieszyły się powszechnym uznaniem, a ich sława docierała nawet do sąsiedniej Francji, gdzie były eksportowane. Aby zapobiec coraz bardziej powszechnym praktykom fałszowania wina i zagwarantować jego oryginalność, w 1391 roku w statucie miasta Piacenza wprowadzono surowe uregulowania w tym przedmiocie.

Informacji o winach z okolic Piacenzy nie zabrakło również w XVI-wiecznej publikacji dotyczącej wina i jego produkcji w ówczesnej Italii autorstwa Sante Lancerio. Autor, zarządca papieskich piwnic za pontyfikatu Pawła III, nie szczędzi na swoich stronicach pochwał pod ich adresem, poświęcając im długi opis, współmierny do ich jakości. Ten trend kontynuowany jest później przez stulecia w licznych dziełach naukowych i literaturze pięknej, zarówno w Italii, jak i za granicą. Fakt, że wino było eksportowane znajduje potwierdzenie w wielu różnych źródłach, spośród których na szczególną uwagę zasługuje książka z 1903 roku zatytułowanaI Piaceri della Tavola” (Rozkosze Stołu), autorstwa Alberta Cougnet’a oraz „Histoire du Luxe” francuskiego autora Brandillarda.

Consorzio Tutela Vini Doc Colli Piacentini
 
Pal. Agricoltura
Via Colombo Cristoforo, 35
29100 Piacenza (PC)
WŁOCHY
 
telefon: (+39) 0523/591720
faks: (+39) 0523/592564
e-mail: piacedoc@libero.it

strona internetowa:
www.piacenzafoodvalley.com