Collina Torinese

Aż do pierwszej połowy ubiegłego stulecia, Turyn stanowił najważniejszy i najbogatszy rynek dla win pochodzących z Piemontu. Przez wiele stuleciu miasto było sceną zaciętej rywalizacji pomiędzy największymi markami w winiarskim świecie. Właśnie tutaj, gdzie konkurowały ze sobą wina pokroju Barolo, Barbaresco, Asti, Gattinara, Barbera, czy Dolcetto, niewiele miejsca pozostawało na produkty lokalnego winiarstwa, które rozwinęło się na terenach położonych u podnóża wzgórz górujących nad miastem.

Szczęśliwie dla miejscowych producentów, w ostatnich dziesięcioleciach zmieniły się przyzwyczajenia i gusta konsumentów, którzy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na produkty lokalne, wytwarzane na mniejszą skalę. W ten oto sposób, również pomniejsi, lokalni plantatorzy znaleźli dla siebie niszę rynkową, zdobywając grupę wiernych konsumentów, stawiających przede wszystkim na jakość win, a przywiązujących mniejsze znaczenie do jego nazwy.

Spośród grupy win objętych apelacją Collina Torinese DOC, na szczególną uwagę zasługuje Malvasia, słodkie, aromatyczne wino wytwarzane z gron autochtonicznego szczepu Malvasia di Schierano oraz Pelaverga (lub Cari), lekkie, półsłodkie wino czerwone, o charakterystycznej morwowej barwie, uzyskiwane ze szczepu Pelaverga, uprawianego wyłącznie w tych okolicach, na bardzo ograniczonym obszarze.