Contessa Entellina

Contessa Entellina to nazwa niewielkiej miejscowości w prowincji Palermo, na Sycylii. Miasteczko położone jest na wysokości 580 m.n.p.m., w samym środku wyżynnej krainy, pokrytej gęsto wzgórzami. Zostało założone w połowie XV wieku przez greckich i albańskich imigrantów, którzy przybyli na te tereny z wojskowej kolonii w Bisiri. Nazwa Entellina pochodzi z 1875 roku i nawiązuje do znajdującej się nieopodal dzisiejszych granic miejscowości starożytnej osady Entella. Choć wytwarzane z dala od największych miast na Sycylii, wino Contessa Entellina było znane już od czasów starożytności. Wzmianki na jego temat pojawiają się w utworach takich autorów, jak Syliusz Italicus, Strabon, i Pauzaniasz.

Ze względu na dogodne warunki glebowe i klimatyczne, wino produkowane w tej okolicy od zawsze charakteryzowało się wysoką jakością. Nie bez znaczenia pozostaje również wysokość, na której uprawiana jest winorośl, mająca, jak wiadomo nie od dziś, niebagatelny wpływ na prawidłowy rozwój uprawy. Dodatkowo winogrona z tutejszych winnic były dodawane do kupażu przez producentów z sąsiednich regionów, którzy w ten sposób starali się poprawić dość przeciętną jakość swoich win.

Winiarze z Contessa Entellina, mieli w sobie na tyle determinacji, aby udowodnić światu, że ich wino może zdobywać jeszcze większe szczyty. Wprowadzili w swoich winnicach szereg innowacji, oraz rozpoczęli uprawę nowych odmian winorośli sprowadzonych z zagranicy, takich, jak Pinot Noir, Cabernet, Chardonnay i Sauvignon. Dziś apelacja Contessa Entellina DOC kojarzy się przede wszystkim ze szlachetnymi czerwonymi winami, jednymi z najbardziej długowiecznych w całych południowych Włoszech .