Corti Benedettine del Padovano

Prowincja Padwy w regionie Veneto, a zwłaszcza obszar dorzecza rzek Brenta i Adige, zawdzięcza doskonałą jakość swojej produkcji rolnej ciężkiej pracy, jaką począwszy od XII stulecia, bracia z zakonu benedyktynów włożyli w meliorację i rekultywację gruntów, uregulowanie rzek oraz zagospodarowanie terenów rolniczych. Z pewnością nie było to łatwe zadanie, zważywszy na często występujące na tych terenach powodzie, które przerywały ich pracę, oraz, z drugiej strony, głód, malarię i inne epidemie, które zbierały tragiczne żniwo wśród miejscowej ludności

Mnisi, znani ze swej benedyktyńskiej pracy, nie poddawali się jednak. Udało im się stworzyć system produkcji rolnej oparty na przyklasztornych gospodarstwach, zwanych tutaj Corte. Corte było doskonale zorganizowanym i samowystarczalnym gospodarstwem, opartym na nowoczesnych, jak na tamte czasy, strukturach. Poza wydzieloną częścią, w której żyli bracia, znajdowały się tam również budynki mieszkalne dla robotników rolnych oraz liczne zabudowanie gospodarskie, zwane cassone, z pomieszczeniami przeznaczonymi do przechowywania zbiorów i narzędzi rolniczych. Casone były również wykorzystywane jako schronienie dla zwierząt gospodarskich oraz miejsce do wykonywania niektórych rodzajów prac.

System ten był na tyle dobrze zorganizowany, że do dziś dnia przetrwał, w prawie niezmienionej formie, na niektórych obszarach produkcji win Corti Benedettine del Padovano, których nazwa nawiązuję właśnie do dawnych gospodarstw (corti). Rejon produkcji win Corti Benedettine del Padovano obejmuje tereny ograniczone rzekami Brenta i Adige oraz biegnącą wzdłuż wybrzeża Adriatyku autostradą, pokrywając się z obszarem, na którym funkcjonowały dawne gospodarstwa Benedyktynów.

Wina Corti obejmują zarówno gatunki białe, jak i czerwone, w tym niektóre jednoodmianowe. Czerwone wina, które uzyskały prawo do apelacji DOC to m.in. Cabernet Sauvignon, Raboso, Refosco dal Peduncolo Rosso, natomiast pośród win białych na szczególną uwagę zasługują Pinot Bianco, Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon oraz Tocai. Gamę produktów uzupełniają musujące Moscato oraz słodkie Passito, stanowiące idealny dodatek do herbatników, ciast i deserów .