Delia Nivolelli

Prowincja Trapani może poszczycić się najrozleglejszymi terenami przeznaczonymi pod uprawę winorośli na całej Sycylii. Tutaj znajduje się blisko pięćdziesiąt procent wszystkich sycylijskich winnic. Tradycja uprawy winorośli w rejonie Trapani sięga czasów starożytnych. Na wyspie Mothia znaleziono amfory, których pochodzenie datuje się na ok. 6-7 wiek p.n.e., kiedy obszary te znajdowały się pod panowaniem Fenicjan.

Przez wiele dziesięcioleci wino z tego rejonu pozostawało w cieniu słynnych sycylijskich win Alcamo i Marsala. Perturbacje na krajowym i międzynarodowym rynku winnym, charakteryzujące lata osiemdziesiąte ubiegłego stulecia, uzmysłowiły lokalnym producentom, że jedynym sposobem na przetrwanie jest modernizacja technik uprawy i dostosowanie się do najnowszych trendów obowiązujących w winiarskim świecie. Wprowadzone zmiany dotyczyły dwóch historycznych win DOC wytwarzanych w tym regionie, jak również objęły cały łańcuch produkcyjny od winnicy, aż po etap leżakowania wina w piwnicach.

Jednym z najważniejszych osiągnięć tego nowego kierunku w produkcji winnej było powołanie do życia apelacji Delia Nivolelli DOC. Jej przedstawicielami jest 13 gatunków wybornych win produkowanych z lokalnych i importowanych odmian winorośli.