Dolcetto d'Acqui

Obszar obejmujący łącznie 23 gminy, tworzy wąskie pasmo wzgórz położonych w południowej części prowincji Alessandria, niedaleko granicy Piemontu z Ligurią. To tutaj, w Alto Monferato, znanym rejonie produkcji winnej skupionym wokół miast Acqui Terme i Ovada wytwarzane jest Dolcetto d'Acqui. Do produkcji wina wykorzystuje się szczep o tej samej nazwie, któremu przypisuje się miejscowe korzenie. Nie mniej jednak historia tej odmiany jest dużo bardziej złożona.

Pierwsze pewne wzmianki historyczne na jej temat pochodzą z końca XVIII wieku. Odnajdziemy je w „Instrukcji” dotyczącej uprawy winorośli, opracowanej przez hrabiego Nuvolone, wicedyrektora Spółdzielni Rolnej w Turynie, w której podane są informacje na temat pewnej odmiany winorośli i niejakiego wina o nazwie „Dosset" oraz obszaru jego produkcji.

Winiarskiemu laikowi, który po raz pierwszy usłyszy nazwę „Dolcetto” (wł. dolce – słodki) może zdawać się, że ma do czynienia z winem słodkim. Nic bardziej mylnego. To wino o mogącej wprowadzić w błąd nazwie jest typowym przykładem wina wytrawnego, dodatkowo ma lekko gorzkawy, ale przyjemny posmak.

Natomiast winogrona, z których wytwarzane jest Dolcetto są bardzo słodkie, do tego stopnia, że w przeszłości powszechnie wykorzystywano je jako winogrona stołowe. Słodycz winogron nie przechodzi jednak na wino.

Dolcetto w przeważającej większości wytwarzane jest przez małych producentów, choć coraz częściej można je również znaleźć w ofercie dużych przedsiębiorstw zajmujących sie produkcją wina, które dostrzegły rosnące zainteresowanie wśród konsumentów, potwierdzające potencjał tego wina.

Consorzio Tutela Vini d'Acqui
 
Strada Valtiglione
14057 Isola d'Asti (AT)
WŁOCHY

telefon: (+39) 0141/960912
faks: (+39) 0141/960950
e-mail: consorzio@brachettodacqui.com

strona internetowa:
www.astidocg.it