Dolcetto d'Alba

Alba słynie w całych Włoszech z wielu wyśmienitych produktów - trufli, mięs, owczych serów, jednak najbardziej znane są wina: Barolo, Barbaresco, Moscato, Barbera, Nebbiolo i Dolcetto. To ostatnie właśnie, Dolcetto d'Alba, w sposób szczególny przysparza zasłużonej sławy miastu, które może się poszczycić długą i ciekawą historią, najpierw pod panowaniem Rzymian, gdy nosiło nazwę Pompeia, następnie w Średniowieczu, gdy było bogatą i prosperującą gminą, aż po obecne czasy, gdy jest ośrodkiem rolniczym żyznego i pięknego regionu Langhe.

Dawniej na tym terenie istniały ośrodki dystrybucji, które dostarczały winogrona nawet do Belgii. Obecnie winogrona odmiany Dolcetto wykorzystywane są jedynie do produkcji tego szczególnego wina o zróżnicowanych cechach w zależności od obszaru, gdzie uprawiana jest winorośl.

Spośród wielu rodzajów tego wina najbardziej reprezentatywne jest Dolcetto wytwarzane w rejonie Alby. Wraz z upływem czasu coraz bardziej doceniano Dolcetto D’Alba z powodu jego rubinowoczerwonego koloru z fioletowymi refleksami, charakterystycznego zapachu i cechującego go zakończenia o posmaku gorzkich migdałów.

Z tej też przyczyny uważa się, że Dolcetto d’Alba przypomina Barolo, ponieważ w porównaniu z innymi winami swojego gatunku, ma bardziej intensywną barwę, większą zawartość alkoholu i dlatego, że może być poddawane procesowi starzenia przez dwa lub trzy lata, podczas których nabiera szlachetniejszego charakteru. Wymienione wyżej cechy pozwalają mu rywalizować z najlepszymi winami Barolo i Gattinara. Niektórzy wręcz preferują Dolcetto d’Alba, ponieważ jest lżejsze i delikatniejsze.