Dolcetto d'Asti

Aż siedem win wytwarzanych ze szczepu Dolcetto uzyskało prawo do posługiwania się apelacją DOC. Już w 1924 roku oficjalnie wyróżniano cztery gatunki wina Dolcetto, których liczba w późniejszym czasie została uzupełniona do siedmiu. Jednym z nich jest właśnie Dolcetto d'Asti.

Dolcetto d'Asti wytwarzane jest w Monferrato, bez wątpienia rejonie o największym zagęszczeniu winnic w całym Piemoncie. Obszar produkcji wina obejmuje tereny 24 gmin położonych bezpośrednio na granicy z Langhe Albesi. Tutaj odmiana Dolcetto traktowana jest jako wartościowa alternatywa dla szczepu Barbera. Daje młode, łatwe w piciu wina, doskonałe w zestawieniu z daniami umiarkowanie złożonymi, w których nie przeplata się wiele smaków. Z odmiany Dolcetto, wbrew temu, na co wskazywałaby nazwa (dolce po włosku znaczy słodki), wytwarza się wino wytrawne, o przyjemnym gorzkawym posmaku.

Pierwsze pewne wzmianki historyczne na temat tego szczepu pochodzą z końca XVIII wieku. Odnajdziemy je w „Instrukcji” dotyczącej uprawy winorośli, opracowanej przez hrabiego Nuvolone, w której podane są informacje na temat pewnej odmiany winorośli i niejakiego wina o nazwie „Dosset" oraz obszaru jego produkcji. Niektórzy eksperci utrzymują, że odmiana ta przyjechała do Piemontu z Francji, ale bardziej prawdopodobna wydaje się teoria, która upatruje korzeni szczepu Dolcetto w Monferrato, gdzie winorośl miałaby być uprawiana od roku ok. 1000.

Odmiana szybko rozpowszechniła się na terenie całego regionu Monferrato, w zachodniej Ligurii, w rejonie Oltrepo’ Pavese, jak również w niektórych gminach wokół Mediolanu i Piacenzy.


Consorzio Tutela Vini d'Asti e Monferrato
 
Via Morelli ,15
14100 Asti (AT)
WŁOCHY

telefon: (+39) 0141/598998
faks: (+39) 0141/598984
e-mail: consorziobarbera@libero.it