Dolcetto delle Langhe Monregalesi

Langhe to jeden z najbardziej znanych rejonów winiarskich w Piemoncie. Obszar produkcji winnej rozciąga się wzdłuż prawego brzegu rzeki Tanaro, tworząc swego rodzaju półwysep, obejmujący wszystkie gminy w prowincji Cuneo, które zajmują się winiarstwem. Tutaj, pośród wzgórz Mondovi', Briaglia, Castellino, Tanaro, w rejonie Langhe Monregalesi, powstaje jedno z wielu produkowanych w Piemoncie win z rodziny Dolcetto.

Wino wytwarzane jest ze szczepu o tej samej nazwie. Odmiana jest bardzo wrażliwa na zmiany składu geologicznego terenu i w zależności od tego gdzie jest uprawiana daje owoce różniące się od siebie pod względem niektórych charakterystyk. Takie drobne różnice mogą wystąpić nawet w przypadku, gdy odległość pomiędzy sąsiadującymi ze sobą uprawami wynosi zaledwie kilka kilometrów. Szczep ten z powodzeniem może być uprawiany na większych wysokościach, stąd często wykorzystywany jest do obsadzania winnic w rejonie Alte Langhe, gdzie można go spotkać nawet na wysokości 600 m.n.p.m.

Niektórzy eksperci utrzymują, że odmiana ta przyjechała do Piemontu z Francji, ale bardziej prawdopodobna wydaje się teoria, która upatruje korzeni szczepu Dolcetto w Monferrato, gdzie winorośl miałaby być uprawiana od roku ok. 1000.

Dolcetto, bez zbędnej reklamy i większego rozgłosu wypracowało sobie silną pozycję jako klasyczne, żwawe i aromatyczne wino do całego posiłku.

Wino, które uzyskało prawo do posługiwania się apelacją DOC w 1974 roku może z ufnością i nadzieją patrzeć w przyszłość.