Dolcetto di Diano d'Alba

Obszar produkcji Dolcetto di Diano d'Alba obejmuje tereny otoczone przez wzgórza, na których rozwinęła się produkcja innego wina opartego na szczepie Dolcetto - Dolcetto d'Alba. Ten rejon winiarski Piemontu ograniczony w sposób naturalny rzekami Belbo i Tanaro nosi nazwę Langa Albese i znany jest przede wszystkim ze swoich słynnych win Barolo i Barbaresco. Do tej ekskluzywnej listy dołącza również wino wytwarzane ze szczepu Dolcetto.

Dolcetto di Diano d'Alba to młode, dobrze zrównoważone wino o pełnej owocowej strukturze. Idealnie komponuje się z różnymi rodzajami potraw, co stanowi klucz do sukcesu handlowego na światowych rynkach.

Poza krótką informacją w dokumencie pochodzącym z XVI stulecia, pierwsze pewne wzmianki historyczne na temat szczepu Dolcetto odnajdziemy w „Instrukcji” dotyczącej uprawy winorośli, opracowanej przez hrabiego Nuvolone (koniec XVIII wieku), w której podane są informacje na temat niejakiego wina o nazwie „Dosset" oraz obszaru jego produkcji. Istnieje wiele hipotez dotyczących pochodzenia Dolcetto. Najbardziej przekonująca wydaje się teoria, która upatruje korzeni szczepu Dolcetto w Monferrato, gdzie winorośl miałaby być uprawiana od roku ok. 1000. Odmiana szybko rozpowszechniła się na terenie całego regionu Monferrato, w zachodniej Ligurii, w rejonie Oltrepo’ Pavese, jak również na niektórych obszarach wokół Mediolanu i Piacenzy.