Już w 1924 roku oficjalnie wyróżniano cztery różne gatunki wina Dolcetto. W następnych dziesięcioleciach ich liczba została uzupełniona do siedmiu.
Jednym z nich jest Dolcetto di Ovada, podniesione do rangi DOC w 1972 roku.
Obszar produkcji Dolcetto di Ovada, ciągnący się wzdłuż rzeki Orba, obejmuje wyżynne tereny 22 gmin położonych w rejonie winiarskim w południowej części prowincji Alessandria, z głównym ośrodkiem w miejscowości Ovada. W przeszłości, rzeka Orba uznawana była za wschodnią granicę uprawy szczepu Dolcetto.
Według niektórych ekspertów odmiana Dolcetto wywodzi się z Francji. Nie mniej jednak bardziej przekonująca wydaje się teoria, która upatruje korzeni tego szczepu w rejonie Monferrato i datuje początki jego uprawy na rok około 1000. Systematyczna uprawa Dolcetto miała rozpocząć się w późnym średniowieczu. Odmiana szybko rozpowszechniła się na terenie całego regionu Monferrato, w zachodniej Ligurii, w rejonie Oltrepo’ Pavese, jak również w niektórych gminach wokół Mediolanu i Piacenzy. Pomimo długiej historii, winorośl doczekała się pierwszej, oficjalnej historycznej wzmianki dopiero pod koniec XVIII wieku. Odnajdziemy ją w „Instrukcji” dotyczącej uprawy winorośli, opracowanej przez hrabiego Nuvolone, w której podane są informacje na temat niejakiego wina o nazwie „Dosset" oraz obszaru jego produkcji.
Consorzio
Tutela Vino Dolcetto d'Ovada
c/o
Studio Rasore
Piazza Mazzini, 1
15076 Ovada
(AL)
WŁOCHY
telefon:
(+39) 0143/86196
faks: (+39) 0143/86196
e-mail:
studioagrario@libero.it