Dolcetto di Ovada

Już w 1924 roku oficjalnie wyróżniano cztery różne gatunki wina Dolcetto. W następnych dziesięcioleciach ich liczba została uzupełniona do siedmiu.

Jednym z nich jest Dolcetto di Ovada, podniesione do rangi DOC w 1972 roku.

Obszar produkcji Dolcetto di Ovada, ciągnący się wzdłuż rzeki Orba, obejmuje wyżynne tereny 22 gmin położonych w rejonie winiarskim w południowej części prowincji Alessandria, z głównym ośrodkiem w miejscowości Ovada. W przeszłości, rzeka Orba uznawana była za wschodnią granicę uprawy szczepu Dolcetto.

Według niektórych ekspertów odmiana Dolcetto wywodzi się z Francji. Nie mniej jednak bardziej przekonująca wydaje się teoria, która upatruje korzeni tego szczepu w rejonie Monferrato i datuje początki jego uprawy na rok około 1000. Systematyczna uprawa Dolcetto miała rozpocząć się w późnym średniowieczu. Odmiana szybko rozpowszechniła się na terenie całego regionu Monferrato, w zachodniej Ligurii, w rejonie Oltrepo’ Pavese, jak również w niektórych gminach wokół Mediolanu i Piacenzy. Pomimo długiej historii, winorośl doczekała się pierwszej, oficjalnej historycznej wzmianki dopiero pod koniec XVIII wieku. Odnajdziemy ją w „Instrukcji” dotyczącej uprawy winorośli, opracowanej przez hrabiego Nuvolone, w której podane są informacje na temat niejakiego wina o nazwie „Dosset" oraz obszaru jego produkcji.

Consorzio Tutela Vino Dolcetto d'Ovada

c/o Studio Rasore
Piazza Mazzini, 1
15076 Ovada (AL)
WŁOCHY

telefon: (+39) 0143/86196
faks: (+39) 0143/86196
e-mail: studioagrario@libero.it