Donnici

Donnici wytwarzane jest na rozległym obszarze rozciągającym się od zachodnich zboczy gór Sila aż po wybrzeże Morza Tyrreńskiego. Głównymi ośrodkami produkcji winnej są doliny Crati i Savuto, biegnące, odpowiednio w kierunku północnym i południowym. Największe znaczenie ma jednak rejon Crati.

Do najważniejszych czerwonych odmian winorośli uprawianych w tym rejonie należy Gaglioppo i Greco Nero. Pośród białych odmian wymienić należy przede wszystkim Montonico i Malvasia oraz niedawno wprowadzony do uprawy na tych terenach szczep Pecorello.

Istotny udział w produkcji Donnici mają gminy położone w prowincji Cosenza. Sama miejscowość, będąca stolicą prowincji, otoczona jest z jednej strony górami Sila, a z drugiej pasmem gór Monti di Paola. Dolina Crati stanowi jedyną drogę dostępu do miasta. Nic dziwnego, że w czasach antycznej Italii, mieszkańcy Bruttium, którzy zorganizowali się w konfederację miast, wybrali na swoją stolicę właśnie Cosenzę. Waleczny lud Bruttów, któremu nie jeden raz udało się skutecznie odeprzeć najazd wroga, w praktyce nigdy nie zaakceptował obcej dominacji na swoich ziemiach.

W rejonie tym powstają wina o średniej konsystencji, których barwa może zmieniać się od rubinowej po intensywną, czereśniową czerwień. Winnice położone są na wysokości od 300 do 600 metrów nad poziomem morza.