Eloro

Eloro to słynne stanowisko archeologiczne, gdzie zachowały się liczne ślady obecności cywilizacji greckiej na Sycylii. Wśród znajdujących się tutaj zabytków wymienić należy ruiny amfiteatru greckiego, pozostałości świątyni Demeter, portyki, fragmenty ulic i murów, jak również pochodzącą z czasów helleńskich nekropolię. To najbardziej na południe wysunięta część Sycylii, skąd już prawie gołym okiem można dostrzec zarysy północnych wybrzeży Afryki. Rejon ten urzeka niewątpliwą urodą czystego morza i pięknem krajobrazu, którego imponująca surowość wynika z panującego tu suchego i gorącego klimatu. Okolice Eloro to również prawdziwa gratka dla badaczy okresu przedrzymskiego i miłośników sztuki barokowej, której wspaniałe przykłady można spotkać dosłownie na każdym kroku.

Przez lata wino z okolic Eloro znane przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość alkoholu, wykorzystywane było głównie przez winiarzy z kontynentalnej części Włoch jako dodatek do produkcji ich własnych win, mający nadać im więcej intensywności. Nie mniej jednak poprawa jakości win produkowanych w innych częściach Włoch sprawiła, że popyt na wino sycylijskie praktycznie przestał istnieć. Taka sytuacja musiała wstrząsnąć lokalnymi producentami, którzy zdali sobie sprawę, że bez wprowadzenia radykalnych zmian w swoich winnicach ich wino skazane jest na rynkową porażkę.

Tak oto rozpoczął się proces odnowy lokalnego winiarstwa, który doprowadził do powołania apelacji DOC obejmującej wyłącznie wina czerwone, wytwarzane z miejscowych odmian winorośli, takich, jak: Frappato, Pignatello i Nero d'Avola.