Erbaluce di Caluso lub Caluso

Od Ivrei w kierunku południowym aż do Caluso, rozciągają się pofalowane łagodne wzgórza rejonu Canavese, na których malowniczo prezentują się wieże zamków skupione wokół jeziora Viverone. W tym rejonie o bogatych tradycjach winiarskich, w którym oddawano hołd bogini Albaluce, rozwinęła się uprawa winorośli nawiązującej swoją nazwą do czczonego bóstwa - Erbaluce.

Pierwsze wzmianki dotyczące wina Erbaluce di Caluso, typowego produktu rejonu Canavese, pochodzą z 1606 roku i zawarte zostały w poświęconej winom publikacji autorstwa Giovan Battisty Croce, jubilera na dworze księcia Sabaudii, Karola Emanuela I. Kolejne ważne informacje na jego temat odnajdujemy w publikacji z 1798 roku zatytułowanej Calendario Georgico.

Wino zawdzięcza swoją piękną nazwę odmianie winorośli, z której jest wytwarzane. Jesienią winorośl nabiera ciepłych miedzianych barw z lekko różowawym odcieniem. Najbardziej wystawiona na promienie słoneczne część kiści staje się tak intensywnie bursztynowa, iż skórka owoców sprawia wrażenie „zarumienionej”. Czasem więc poetycka nazwa Erbaluce bywa używana zamiennie z określeniem „Uva rustia" (zarumieniona).

Erbaluce, idealnie nadaje się jako dodatek do przystawek i ryb, doskonale komponując się z marynowanym linem i pstrągiem, oraz słynnym tradycyjnym daniem miejscowej kuchni – „mocettą” (suszone mięso kozicy). Dzisiejsze Caluso w wersji likierowej i passito stanowi kontynuację średniowiecznej tradycji produkcji słodkich i mocnych "Vin Greco" które w XVI wieku zdobyły sobie uznanie Sante Lancerio, zarządcy papieskich piwnic za pontyfikatu Pawła III, który uznał je za „doskonałe”.

Wysoce cenionym gatunkiem wina jest Caluso Passito. Zbierane są tylko dojrzałe owoce o pięknej złotej barwie. Przed przystąpieniem do ich rozgniatania, winogrona pozostawia się do podsuszenia. Proces winifikacji jest długi i żmudny i wymaga stałego nadzoru. Wystarczy tylko wspomnieć, że do momentu rozlania wina do butelek musi upłynąć całe pięć lat. Dopiero po sześciu latach wino staje się dojrzałe, zyskuje piękną złotawą barwę i rozwija właściwy bukiet.

Jak widać, Caluso Passito nie należy do win, które można uzyskać z dnia na dzień. Nie mniej jednak warto cierpliwie poczekać, a już pierwszy łyk tego wybornego trunku wynagrodzi z nawiązką długi czas oczekiwania.

Wina z Caluso produkowane są w bardzo ograniczonych ilościach, które dodatkowo utrzymują się na różnym poziomie w zależności od zbiorów. To prawdziwa szkoda dla tych szlachetnych win o wielkiej osobowości, które bez trudu byłyby w stanie zdobyć dużo większy udział w rynku. Obecnie, pomimo powołania do życia instytucji o nazwie „Centro per la tutela e la valorizzazione dei vini Doc di Caluso" ukierunkowanej na promowanie wina z Caluso, czy to ze względu na niewielką produkcję, czy też niezwykły popyt jaki istnieje na to wino na rynku lokalnym, rzeczą praktycznie niemożliwą jest znalezienie Erbaluce poza Piemontem. W praktyce wino dostępne jest jedynie na rynkach Turynu i Bielli.

.

.

Consorzio Tutela Vini Doc Caluso, Carema e Canavese

Piazza Mazzini, 4
10014 Caluso (TO)
WŁOCHY

telefon: (+39) 011/9833142
faks: (+39) 011/9831103
e-mail: info@canavesewinesies
.it