Erice

Stare, średniowieczne sycylijskie miasteczko Erice, położone na zboczach Monte San Giuliano w prowincji Trapani, użyczyło swojej nazwy winu DOC wytwarzanemu zarówno w rejonie Erice, jak i na obszarze gmin Buseto Palizzolo, Valderice, Custonaci, Castellamare del Golfo (obszar o powierzchni zaledwie 100 ha) oraz na pokrytych wzgórzami terenach Calatafimi i Salemi.

 

Otoczone średniowiecznymi murami miasteczko Erice położone jest na wysokości 700 m.n.p.m.. Miasto zostało wzniesione przez Elymian i zniszczone przez Kartagińczyków w 260 roku przed Chrystusem. Za czasów rzymskich Erice popadło w stagnację, by rozkwitnąć na nowo za panowania Normanów, których władca Roger nakazał w tym miejscu wybudowanie zamku.

Pomimo upływu wieków, miejscowości udało się zatrzymać swój średniowieczny charakter, którego atmosferę tworzą wąskie brukowane uliczki i kamienne domy. Z miasteczka rozciąga się wspaniały widok na zielone winnice, pokrywające gęsto zbocza opadające łagodnie w kierunku malowniczego parku krajobrazowego na cyplu Zingaro i wybrzeża San Vito Lo Capo na wschodzie oraz w kierunku kopalni soli w Trapani na zachodzie.

Jednym z celów apelacji Erice DOC jest promowanie autochtonicznych odmian winorośli, takich, jak Catarratto, Nero d’Avola, Grillo, Insolia, Frappato, Perricone, i Zibibbo. Do produkcji Erice DOC wykorzystuje się również inne szczepy, w tym m.in. Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon, które nadają winu uniwersalny wymiar.