Etna

Rolnictwo na terenach dzisiejszej prowincji Katanii i wokół wulkanu Etna rozwinęło się wcześniej niż w innych rejonach Sycylii. Tezę tę potwierdzają znaleziska archeologiczne, na podstawie których naukowcy stwierdzili, że pierwsze osady typu rolniczego występowały na tych ziemiach już w epoce neolitu. W 729 roku przed naszą erą ziemie te zostały podbite przez Greków i jak wskazują niektóre ilustracje na monetach pochodzących z tego okresu, uprawa winorośli i produkcja winna znane były na tych obszarach już w V wieku p.n.e. W III w.p.n.e. starożytny poeta Teokryt w swoich sielankach opisywał rozległe winnice pokrywające gęsto zbocza Etny. Po tym okresie niewątpliwego rozkwitu, produkcja winna na dłuższy czas weszła w okres stagnacji, który miał trwać aż do XIII wieku.

Pod koniec XIX stulecia Katania mogła poszczycić się największym areałem winnic na całej Sycylii. Epidemia filoksery, która zdziesiątkowała tutejsze winnice na początku ubiegłego wieku sprawiła, że obszar uprawy winorośli został zredukowany do zaledwie 41,000 ha. Tragiczne dla winorośli skutki filoksery na długo zmieniły oblicze tutejszego winiarstwa.

Innym istotnym czynnikiem zakłócającym uprawę winorośli w tym rejonie były co jakiś czas powtarzające się erupcje wulkanu. Miejscowi plantatorzy musieli też na co dzień walczyć z nie do końca sprzyjającymi warunkami glebowymi występującymi w tym rejonie. W składzie gleb w prowincji Katania przeważają bowiem miałkie piaski, które nie tylko niszczą uprawy, ale również utrudniają prawidłową eksploatację sprzętu rolniczego. Nie mniej jednak, wszystkie trudności udało się przezwyciężyć i nie miały one jakiegokolwiek negatywnego wpływu na doskonałą jakość win wytwarzanych z winorośli uprawianych na nie zawsze gościnnych zboczach wulkanu. Nie dziwi więc fakt, że to właśnie tutaj została powołana do życia w 1968 roku pierwsza na Sycylii apelacja DOC. Trudy miejscowych plantatorów zostały wynagrodzone.

Rejon ten, przypominający bardziej krajobraz pustynny niż śródziemnomorski daje doskonałe, wysokojakościowe wina. Dodatkowo, stare, tradycyjne odmiany winorośli, takie jak Carricante i Nerello Mascalese nadają winom szczególną i wyrazistą osobowość. Szczepy te, pozornie słabe i kruche, w rzeczywistości potrafią dawać owoce o ogromnych kiściach i niezapomnianym smaku łączącym w sobie wiele ciekawych nut.

Consorzio Tutela Vini Etna Doc
 
c/o CCIAA
Via Cappuccini, 2
95100 Katania (CT)
WŁOCHY

telefon: (+39) 095/933694
faks: (+39) 095/932822