Falerio dei Colli Ascolani lub Falerio

Tysiącletnia historia wina Falerio dei Colli Ascolani wpisana jest już w samą jego nazwę, typowo rzymską, pochodzącą od starożytnego miasta Faleria, które w późniejszych okresach znane było jako Falerio Picenus. Dzisiejsza nazwa miejscowości to Falerone. Falerio dei Colli Ascolani, podobnie jak ruiny teatru, amfiteatru i świątyni rzymskiej, które do dziś można podziwiać w Falerone, stanowi żywe świadectwo chwały, jaką wina z Picenum cieszyły się już od czasów starożytnego Rzymu. Obszar produkcji wina, dla którego ustanowiono apelację Falerno DOC obejmuje zasadniczo cały rejon winny w prowincji Ascoli Piceno, rozciągający się od podnóża Apeninów, aż po wybrzeże Adriatyku, z wyłączeniem jego wschodniej części, gdzie rozwinęła się uprawa odmiany Rosso Piceno.

Wzgórza między Falerone a Fermo, pokryte winnicami, w których wytwarzane jest Falerio to prawdziwy świadek historii dawnych dziejów. Właśnie tutaj miał przejść swój chrzest bojowy słynny rzymski filozof i mówca Cyceron, który w wieku zaledwie 18 lat uczestniczył w przegranej przez armię rzymską pod wodzą Gnejusza Pompejusza Strabona bitwie z wojskami Picenów. W archiwach miasta Fermo można odnaleźć zapiski dotyczące wina z Falerii, których pochodzenie datuje się na XIII wiek. Z zawartych tam informacji dowiadujemy się między innymi o stosowanej przez lokalnych producentów technice gotowania moszczu dla skoncentrowania cukrów (vin cotto), która nota bene w niektórych miejscach przetrwała do dzisiaj.

Podobne jak samo wino, również dwie odmiany winorośli Passerina i Pecorino, dodawane do kupażu obok takich szczepów, jak Trebbiano, Malvasia, Verdicchio i Pinot Bianco, mogą pochwalić się antycznymi korzeniami. Zdaniem niektórych ampelografów, odmiana Passerina pochodzi bezpośrednio od uprawianego w starożytności szczepu Psithia, o którym wspomina łaciński poeta Wergiliusz. Obydwie odmiany narodziły się na terenach dzisiejszego regionu Marche, przy czym uprawa szczepu Pecorino przekroczyła granice tego regionu i rozpowszechniła się również na terenie Umbrii. Obydwa szczepy wyróżniają się silną osobowością, którą przekazują wytwarzanym na ich bazie winom. Stanowią obowiązkowy składnik takich win, jak Falerio i Rosso Piceno.

Consorzio Tutela Vini Piceni
 
Localita’ Centobuchi
63033 Monteprandone (AP)
WŁOCHY

telefon: (+39) 0735/90143
faks: (+
39) 0735/90123