Faro

Faro (DOC)

Faro wytwarza się z winogron pochodzących ze stoków położonych nad Cieśniną Messyńską. Uprawa winorośli i winiarstwo to zajęcia od dawien dawna towarzyszące ludności okolic Messyny. Historia ta sięga co najmniej epoki mioceńskiej (XIV w. p.n.e.), jak wskazują na to wykopaliska archeologiczne odkryte na Wyspach Eolskich (Liparyjskich). Są też dowody świadczące o tym, że rdzenni mieszkańcy tych ziem, już we wczesnych wiekach pierwszego tysiąclecia p.n.e., prowadzili wysoko rozwinięty handel z Fenicjanami, a wino było w nim jednym z podstawowych towarów.

Kolejnymi dowodami są inskrypcje na monetach pochodzących z VI – IV w. p.n.e., a znalezione w mieście Naxos na Wyspach Eolskich. Zaś niedługo przed początkiem ery chrześcijańskiej Juliusz Cezar świętował swój trzeci konsulat, nabywając i rozdając z tej okazji ogromne ilości Mamertino, wina pochodzącego właśnie z Messyny.

Winiarstwo przeżyło następnie okres załamania, po podbiciu Sycylii przez Arabów, ale już od XIV wieku sytuacja ponownie zaczęła się poprawiać. W 1848 roku winnice zajmowały tu w sumie 18 tys. hektarów ziemi. Dynamiczny rozwój trwał aż do ostatniej dekady XIX stulecia, kiedy to winorośl uprawiano na 40 tys. hektarów, a roczna produkcja wina sięgała 500 tys. hektolitrów. Klęska w postaci epidemii filoksery doprowadziła jednak do potężnych strat i ograniczenia obszarów uprawnych, toteż w 1929r. powierzchnia winnic wynosiła już tylko 21 tys. hektarów.

Najniższy poziom odnotowano w roku 1985, kiedy to obszar winnic liczył już jedynie 5.700 hektarów. I mimo że los winiarstwa z okolic Messyny wydawał się tym samym przesądzony, stało się inaczej. Hodowcy i producenci wina postanowili, w tym najgorszym dla siebie czasie, postawić na wysoką jakość. Kluczem do sukcesu miało okazać się wino Faro, produkowane na terenach, z których pod koniec XIX wieku eksportowano ogromne ilości wina do Francji, gdzie następnie wytwarzano z niego Bordeaux i Burgunda. To wspaniałe czerwone wino, które znakomicie pasuje do większości dań, a przede wszystkim do pieczonych mięs, zyskało już sobie uznanie konsumentów nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie.