Freisa d'Asti (DOC)
Pierwsze historyczne wzmianki na temat winorośli odmiany Freisa datują się na XVIII wiek. Niewiele win wzbudza wśród swoich miłośników i krytyków tak liczne dyskusje oraz tak silne emocje jak właśnie Freisa d’Asti. Jednak ta niezgoda wynika przede wszystkim z faktu, że wino to może charakteryzować niezwykle szeroka gama właściwości, które zależą od miejsca uprawy winorośli oraz jej ekspozycji.
Freisa to szczep wyjątkowo odporny na zmiany pogody i choroby, który bardzo łatwo dostosowuje się do różnych warunków glebowych i niekorzystnych ekspozycji. W związku z powyższym odmiana ta gwarantuje znaczące zbiory, co niekiedy i w pewnych warunkach, może negatywnie odbijać się na finezji wina.
Obecnie szczep ten jest uprawiany dość powszechnie, a produkcja, powstającego z niego wina została zdywersyfikowana poprzez stworzenie dwóch typów trunku: wina Freisa wytrawnego oraz wina Freisa musującego, które zdobywa sobie coraz większe uznanie wśród konsumentów.
Freisa d’Asti zawsze było cenione przez prawdziwych znawców wina, w których gronie znajdował się, między innymi pierwszy król Włoch Wiktor Emanuel II, który zawsze nalegał, aby wino to było serwowane na królewskim stole.
Consorzio Tutela Vini d'Asti e Monferrato
Via Morelli ,15
14100 Asti (AT)
WŁOCHY
telefon: (+39) 0141/598998
faks: (+39) 0141/598984
e-mail: consorziobarbera@libero.it