Freisa d'Asti

Freisa d'Asti (DOC)

Pierwsze historyczne wzmianki na temat winorośli odmiany Freisa datują się na XVIII wiek. Niewiele win wzbudza wśród swoich miłośników i krytyków tak liczne dyskusje oraz tak silne emocje jak właśnie Freisa d’Asti. Jednak ta niezgoda wynika przede wszystkim z faktu, że wino to może charakteryzować niezwykle szeroka gama właściwości, które zależą od miejsca uprawy winorośli oraz jej ekspozycji.

 

Freisa to szczep wyjątkowo odporny na zmiany pogody i choroby, który bardzo łatwo dostosowuje się do różnych warunków glebowych i niekorzystnych ekspozycji. W związku z powyższym odmiana ta gwarantuje znaczące zbiory, co niekiedy i w pewnych warunkach, może negatywnie odbijać się na finezji wina.

 

Obecnie szczep ten jest uprawiany dość powszechnie, a produkcja, powstającego z niego wina została zdywersyfikowana poprzez stworzenie dwóch typów trunku: wina Freisa wytrawnego oraz wina Freisa musującego, które zdobywa sobie coraz większe uznanie wśród konsumentów.

 

Freisa d’Asti zawsze było cenione przez prawdziwych znawców wina, w których gronie znajdował się, między innymi pierwszy król Włoch Wiktor Emanuel II, który zawsze nalegał, aby wino to było serwowane na królewskim stole.

 

Consorzio Tutela Vini d'Asti e Monferrato

Via Morelli ,15

14100 Asti (AT)

WŁOCHY

telefon: (+39) 0141/598998

faks: (+39) 0141/598984

e-mail: consorziobarbera@libero.it