Freisa di Chieri

Freisa di Chieri (DOC)

Winnice Freisa, leżące w prowincjach Asti i Turynu, obejmują dwie piemonckie apelacje Denominazione di Origine Controllata. Jedna z nich dotyczy właśnie wina Freisa di Chieri i jest usytuowana na wschód od Turynu, tuż za wzniesieniem, które dominuje nad prawym brzegiem rzeki Pad. Wzgórza, rozciągające się na wschód od tego miejsca – znane pod nazwą Colline Chieresi - wtapiają się w pofałdowane tereny okolic Monferrato i z geologicznego punktu widzenia łączą się z obszarem Monferrato i Langhe. Tamtejsza produkcja wina jest dziś jednak znacząco mniejsza niż w przeszłości. Powstaje tam obecnie wiele zwykłych win, a produkcja Freisa di Chieri – które jest wytwarzane wyłącznie ze szczepu, noszącego tę samą nazwę - koncentruje się w 12 gminach położonych niedaleko Chieri.

 

Potwierdzeniem wielowiekowej tradycji uprawy winorośli i produkcji wina na tym obszarze są eksponaty jednego z najpiękniejszych muzeów wina w całych Włoszech, które znajduje się w wiosce Pessione, tuż za Chieri.

 

Niektórzy plantatorzy rozróżniają dwie pododmiany tego szczepu – Freisa Piccola i Freisa Grossa. Jako pierwszy różnicę tę odnotował pod koniec XVIII wieku hrabia Nuvolone, dyrektor Turyńskiego Stowarzyszenia Rolnego. Choć Freisa di Chieri to zazwyczaj wytrawne wino, część winogron jest winifikowana w sposób, pozwalający uzyskać słodkawy lub nawet słodki trunek, który może być delikatnie lub mocno musujący, w zależności od poziomu ponownej fermentacji naturalnego cukru resztkowego.